Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

logo jard.pl logo jard.pl


Jesteś tym, co jesz!

Makrobiotyka jest to nauka sięgająca daleko w przeszłość ludzkości. Samo określenie jawi się jako zasady życia : gr. makros - wielkie , bioticos – życie, "Wielkie Życie. Makrobiotyka określa  związki pomiędzy człowiekiem, a jego pożywieniem oraz środowiskiem w jakim człowiek funkcjonuje i pracuje.

         

Nie wydasz na kucharza, to wydasz na lekarza!

Pierwsza książka z dziedziny szeroko rozumianej Makrobiotyki jest to książka napisana przez, Christoph Wilhelm Hufeland, "Makrobiotyka, albo Sztuka Wydłużania Ludzkiego Życia", z 1796 roku. 

Autor był osobistym lekarzem króla Prus, Fryderyka Wilhelma III. Jego zainteresowania zdrowym żywieniem pochodziły z badań jakie przeprowadził na współczesnych mu mieszkańcach Europy i zauważył jak wielkie znaczenie ma odpowiednio dobrana dieta i rodzaj posiłków w ciągu dnia.

Zanim słowo makrobiotyka weszło do ogólnego użytku, stosowano określenie "Unikatowa Zasada", tłumaczenie pochodziło bezpośrednio z języka japońskiego. Określenie to stosowano ponieważ, największym propagatorem makrobiotyki był japoński filozof i pisarz George Oshawa. Jego prace wydane na przełomie XIX i XX wieku przysporzyły mu wielu naśladowców. Zasady Oshawy związane były z połączenia tradycyjnej medycyny wschodniej z zachodnim sposobem odżywiania. Jeden z jego uczniów Micho Kushi opracował zalecenia dotyczące żywienia dla ludzi żyjących w umiarkowanym klimacie łącząc wszystko w zbiór zasad. Zasady określały dobór składników pożywienia z regionem w jakim produkty były wytworzone oraz pory roku w jakim były spożywane.

         

Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem!

Opracowanie wskazuje na proporcje jakie należy zachować w układaniu diety makrobiotycznej oraz dopasowanie do indywidualnych potrzeb danej osoby.

Makrobiotyka kładzie szczególny nacisk na pełne ziarno, zboża, warzywa strączkowe, warzywa i owoce. Makrobiotyka oddala się od tradycyjnej piramidy zywieniowej opracowanej dla potrzeb współczesnego człowieka, uważając to za nienaturalne i niezgodne z naturą człowieka.

Oshawa w swoich badaniach opisuje dziesięć diet jako jedną całość, w których udział mają zboża, warzywa, zupy, pokarmy pochodzenia zwierzęcego, sałatki, owoce, desery oraz napoje.

Wielu naśladowców Oshawy uważa diety przez niego opracowane jako "makrobiotyczny styl życia". Opierając swoje życie na harmonii z naturą i siłami jakie nas otaczają próbują zrównoważyć dietą makrobiotyczną wahania jakie niesie codzienne życie.

Kto ma zdrowie, ten ma wszystko!

    

Wykorzystywanie materiałów i treści publikowanych na witrynie www.jard.pl bez zgody właściciela jest zabronione.
Copyright © 2009 P.W. Jard. Pomysł i wykonanie Łukasz Wasilewski
All rights reserved.